ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
30.10.2017

СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ ИМЕНА В АРХИТЕКТУРАТА ПРЕДСТАВИХА ПОСЛЕДНИТЕ НОВОСТИ ВЪВ ФАСАДНИЯ ИНЖЕНЕРИНГ НА 4-ТАТА ЕТЕМ ФАСАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Вижте повече

На 21-ви октомври 2017 г., за четвърти пореден път ЕТЕМ организира Международна конференция за фасаден инженеринг. Тази година събитието регистрира изключителен интерес и събра в София повече от 650 специалисти от строителния бранш, архитекти и представители на институции, които имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг.

По традиция, изпълнителният директор Джордж Менцелопулос откри професионалния форум с приветствено слово, а сред международните лектори на форума се откроиха и световно признатите имена на Андреа Д‘Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects, най-голямото китайско архитектурно бюро в света,  Матю Мур от DP Architects, Стийн Андерсен от Henning Larsen Architects, Маркус Просниг, партньор в Coop Himmelb(l)au, Текейюки Катсуя от Nikken Sekkei и арх. Владимир Маринов от студио Define Engineers, който е бил част от творческите екипи на студията SANAA, Foster+Pertners и Heatherweak Studio. Водещите архитекти от българския бранш - Арх. Радомир Серафимов, арх. Росица Браткова, съдружник в Aedes Studio и арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представиха тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.

Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ представи политиката на компанията, която развива в отговор на глобалните климатични промени и все по-голямата необходимост за устойчиво строителство. Тя сподели, че от тази година ЕТЕМ, с консултантската помощ на denkstatt, е създала Декларация за екологично въздействие (Environmental product declaration, EPD) на своите продукти. "Това е документ, съобразен с международните стандарти и норми, който дава информация за материалите, използвани при направата на продукта, както и за екологичните въздействия през целия му жизнен цикъл", обясни Новакова. Инвеститорите е добре да следят за материали и продукти с декларации за екологично въздействие, защото те дават допълнително предимство при сертификацията на сградите по стандартите за зелено строителство.

Техническият директор на DP Architects Матю Мур сподели своя опит при проектирането и инженеринга на фасади за небостъргачи. Мур започна с уточнение, че височината на сградата, определяща я за небостъргач, е променлива величина и в различните държави сгради с различна височина се приемат на небостъргачи. "При проектирането на небостъргач е изключително важно да се вземе под внимание скоростта на вятъра. Тя се увеличава с всеки етаж на сградата", сподели Матю Мур. За него е важно да се направи тест на вятъра със специален софтуер, за да бъде определена неговата скорост преди проектиране на фасадата. Проблемните места могат да се окажат на различни места по проекта - в основата, по някои от ъглите или по средата на фасада и т.н. "При проектирането на небостъргач трябва да се обърне внимание и на позицията на фугата, затова, ако искаме да имаме остъкляване от пода до тавана, то трябва да подсилим рамките на фасадата. Идеята е да се избегне изкривяването на фасадата, защото сградите се движат през цялото време, а небостъргачите се движат повече от ниските сгради", обясни експертът от DP Architects. При проектирането на сгради винаги стои въпросът какво стъкло да се използва. Вече повече от 50 години се използва темперираното стъкло, което се чупи на много малки парченца. Според Мур при много високите сгради дори това стъкло при счупване е изключително опасно. "Затова, когато проектираме високи сгради в райони със силни ветрове - урагани и тайфуни, трябва да заложим силна устойчивост на сградата. Крепежните елементи и обковът, които ще бъдат използвани при фасадата,  също трябва да бъдат тествани предварително", завърши той.

На фасадната конференция на ЕТЕМ беше представен впечатляващият архитектурен проект - BMW Welt Center, който е многофункционален автомобилен и изложбен център, открит през 2007 г. до централата на производителя. Управляващият партньор в Coop Himmelb(l)au и архитект на проекта Маркус Просниг сподели, че зад концепцията на BMW Welt Center стои оптимизирана екологично архитектура, в която са заложени високотехнологични методи за изпълнение. Една от централните дизайнерски идеи е била да се разшири съществуващата конфигурация на BMW Tower и музея с допълнителен елемент, така че да се създаде пространствен, идеален и идентифициращ архитектурен ансамбъл. Архитектурното решение на екипа на Coop Himmelb(l)au се състои от голяма прозрачна зала със скулптурен покрив и двоен конус, допълнени от връзка със съществуващата сграда на седалището на компанията. Прозрачната зала, със силуета на футуристичните проекти на Coop Himmelb(l)au, е покрита със стоманени плочи и стъкло, но за нея екипът архитекти има своето конкретно вдъхновение - Акропола в Атина. Основното пространство на BMW Welt е вид покрит площад. "Големият покрив обхваща различните функции на проекта. Във фасадата са вградени фотоволтаични панели, плътно свързани с металните елементи на фасадата.", сподели Просниг.

Андреа Д‘Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects, представи проекта The Absolute Towers - огромен жилищен комплекс от две кули, разположен близо до Торонто, Канада. В дизайна на The Absolute Towers не се подчертават вертикалните линии, вместо това дизайнът се отличава с гладка, ненарушена тераса, която обвива всеки етаж на сградата. "Искахме кулите да се завъртат нагоре към небето и фасада на първата кула следва естествените си движения. Контурът на втората кула следва вторичните движения на първата кула", обясни Д'Антраси. Фасадата на кулите е проектирана така, че на всяко последователно ниво подовата плоча да се върти в диапазона от един до осем градуса, давайки спиращи дъха панорами от ширналия се хоризонт.

Фасадният инженер Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects сподели философията на архитектурното студио, основано още през далечната 1959 г. Според нея добрата архитектура се води от три величини - хората, пространството и дневната светлина. "Когато проектираме, не трябва да забравяме хората, работещи в сградата зад бюрото. Те трябва да се чувстват добре и в здравословна среда", сподели Андерсен. Той представи няколко от водещите проекти на Henning Larsen Architects, сред които са 34-етажната кула Villas in the Sky в Саудитска Арабия, Концертната зала Харпа и Конферентната зала в Рейкявик. Фасадите на сградите в Исландия са изградени изцяло от квази тухли. "Всяка квази тухла е направена от 10 различни по форма и размер профила, от които се създават 10 различни форми на диамант", обясни Андерсен. Той добави, че десетте различни профила са свързани помежду си чрез отливането на различни форми стомана, които да пасват на формата на ъглите. За фасадите на проектите специално са направени дори болтове и гайки.

Архитектът и генерален мениджър на дивизия „Дизайн“ в японския гигант Nikken Sekkei Такейюки Катсуя представи реновираната архитектурна визия на футболната арена Камп Ноу в Барселона. Той описа концепцията за обновения Камп Ноу с три думи - "безвремие, равенство, активност". За архитекта е важно да се забележи, че стадионът няма външна фасада, а неговата своеобразна обвивка ще бъдат хората, разхождащи се около него. Стадионът е проектиран с три големи балкона, които са пешеходна зона -  огромно пространство, позволяващо разходки и различни активности. "Искаме да създадем отворен стадион, отворен към града и хората. Търсихме коекзистенция с града Барселона. Проектът ни запазва доброто взаимоотношение с околната среда и стадионът се слива с града", сподели Катсуя. Другият важен принцип, следван при реконструкцията на арената е този на равенството. При проектирането на трибуните на стадиона е следван принципа за  равенство между феновете. Всички сектори предоставят абсолютно еднакви условия за гледане на футболното дерби на терена. Новият Камп Ноу ще бъде с капацитет за 105 000 души и обща площ от 104 000 квадратни метра.

Структурният специалист Владимир Маринов от Define Engineer представи конструкции и фасадни решения от проекти, по които е работил като част от екипите на големи архитектурни студия. Според него  архитектурата определя технологията за изграждане на структурата, а не обратното. Арх. Маринов представи сложните решения, които се търсят, за да се завършат трите кули (Mary, Jesus, Evangelist) на Сграда Фамилия в Барселона. "Търси се ново структурно решение за кулите. Решението на ARUP за каменните плочи за фасада е просто и ефективно -  засилването им със стоманени пръти", обясни Маринов.

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация. Той представи проект за небостъргача Sky Fort, който ще е една от трите сгради в първия етап на мащабния комплекс Sofia Capital City. За фасада на новата най-висока сграда на София отново ще бъдат избрани архитектурните решения на ЕТЕМ.

Ангелос Зографос, технически консултант на Elval Colour – един от водещите производители на алуминиеви композитни материали в Европа, сподели, че компанията не спира да развива своята научно изследователска и развойна дейност в различни области, както и  активно да следи развитието на технологиите, качеството и екологичните стандарти. Именно в резултат на тези проучвания идва създаването на новия etalbond® A2. Този материал е модерно технологично решение, отговарящо на най-строгите европейски норми за противопожарна защита EN 13501-1. Зографос обобщи, че etalbond® A2 идва да отговори на обществената мотивация за устойчива промяна и положителен ефект в строителството на проекти и сгради от ново поколение.

Партньори на събитието бяха компаните Elval Colour, BMW България, Ursa и Inver.

Виж всички новини

Други новини

26.5.2021
thumb

НОВАТА ФАСАДНА СИСТЕМА EF50 Е ГОТОВА ЗА ВСЯКАКВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

ЕF50 дава едновременно гъвкавост и надеждност на фасадата
Прочети повече
2.3.2021
thumb

ПРИДАЙТЕ ЕЛЕГАНТНИ И МИНИМАЛИСТИЧНИ ЩРИХИ С НОВИТЕ СИСТЕМИ ЗА ПАРАПЕТИ НА ETEM

Системите EB46, EB49, EB50 и EB62 са перфектна комбинация от функционалност и естетика
Прочети повече
22.12.2020
thumb

ΕΤΕΜ ПОЛУЧИ ТЕХНИЧЕСКОТО ОДОБРЕНИЕ НА ATG

ETEM получи техническото одобрение на ATG за своите високоефективни отварящи си прозоречни системи E68 и E75, издадено от регулаторния орган за строителни материали в Белгия [UBAtc]
Прочети повече
6.7.2020
thumb

АТРАКТИВЕН ДИЗАЙН И ЦЕНА ПРЕДЛАГА НОВАТА СИСТЕМА EW70 НА ЕТЕМ

Алуминиевата система EW70 е с оптимални характеристики за жилищно строителство
Прочети повече