ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори

Често задавани въпроси

Общи въпроси
Какво е архитектурна система?

Архитектурната система представлява сложна комбинация от различни профили, аксесоари, уплътнители, обкови и други детайли, проектирани и разработени така, че работейки заедно да позволяват изпълнението на сложни прозоречни, фасадни и други сградни конструкции.

Какво е "термомост"?

Термомостът е връзката между страната на профила, подложена на външните атмосферни влияния и вътрешната част на същия, намираща се в помещението. При системите без прекъснат термомост влиянието на атмосферните условия е много голямо. За да се постигне изолиране се използват системи с прекъснат термомост.

Как се прекъсва термомостът?

Прекъсването на термомоста има основна роля по отношение на топлоизолационните свойства на всяка профилна система. При отваряемите системи и системите за плъзгане прекъсването се постига чрез влагане на полиамидни изолиращи ленти, разделящи профила на външна и вътрешна половини. В този случай се използват два отделни алуминиеви профила, към които по механичен път се закрепват полиамидните ленти, като в резултат се получава профил, при който температурата на външната половина има много по-малък ефект върху вътрешната. При фасадните системи това прекъсване се постига с комбинация от профили и аксесоари, които се поставят в процеса на самия монтаж.

Какво е статика на дограмата?

Статиката е един от факторите, влияещи най-много върху дълготрайната качествена експлоатация на вашите прозорци, врати, фасади и други елементи. Правилно изчислената статика означава, че системата ще издържи през годините както собствената си тежест, така и атмосферните влияния, като вятър, сняг и други неблагоприятни условия.

Как се боядисват профилите?

За боядисване на профилите ЕТЕМ използваме електростатично прахово боядисване. Върху предварително подготвената повърхност се налага прахова боя, която след това се нагрява до 180-220 градуса (в зависимост от вида боя) при което се получава изключително равномерен, плътен и дълготраен слой. Допълнително ЕТЕМ предлага финиши дървесен декор по технологията сублимация, както и електростатична оксидация (Елоксация).

Отваряеми системи
Какви са видовете алуминиеви отваряеми системи, които предлагате?

ЕТЕМ разполага с много широка гама отваряеми системи включваща различни решения, които отговарят на всички изисквания, както по отношение на качества, като топлоизолация, стабилност и т.н., така и що се отнася до визия и дизайн.

Как да преценя коя е най-подходящата система за моите нужди?

Разнообразието от системни решения е обусловено от множеството различни изисквания на всеки един проект. Всяка сграда има своите особености, които е необходимо да се вземат предвид при избора на система. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация в тази насока.

Какви цветове предлагате?

ЕТЕМ предлага пълната гама RAL цветове, широка гама дървесни декори по технологията "Сублимация", както и висококачествена Анодизация. Всички финишни покрития са с гарантирано качество и сертификати съответно QualiCoat, QualiDeco и QualAnod.

Системи за плъзгане
Какви са предимствата на плъзгащите системи?

Системите за плъзгане дават голямо предимство по отношение на удобната експлоатация, като не отнемат от пространството при отваряне. Освен това дават възможност за изпълнение на големи отваряеми позиции. Подходящи са както за дома, така и за заведения, ресторанти, басейни и т.н.

Какво е "плъзгане с повдигане"?

"Плъзгане с повдигане" е техническо решение при плъзгащите системи, използващо специален механизъм за отваряне, който дава възможност при затворено положение да се постигне многократно по-добра изолация чрез много доброто уплътняване на крилата към релсите. Допълнително предимство на механизмите за "плъзгане с повдигане" е възможността за изпълнение на крила с тежест до 400 кг, като по този начин не само могат да се изпълняват много големи отваряемости, но е възможно да се вложат многогослойни стъклопакети с много добри изолационни качества и структурна стабилност.

Кое е по-добро за мен?

Изборът на система е в пряка зависимост от предназначението на плъзгането. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация в тази насока.

Фасадни системи
Какви са предимствата на фасадните системи?

Фасадните системи дават възможност за остъкляване на много големи площи, като същевременно позволяват проникване на максимално количествво дневна светлина поради неголямата видима ширина на профилите. В допълнение този тип системи позволяват изпълнение на сложни като геометрия конструкции, покривни остъклявания и др., като същевременно придават уникална визия на сградата.

За какво се използва?

Фасадните системи имат много широко приложение. Използват се както за малки проекти- частни къщи, вили, магазини, басейни, през средни проекти- шоуруми, офиси, хотели, до много големи проекти- кули, многоетажни административни сгради, молове и т.н.

Аксесоари
Какво е PVC обков?

PVC обковът е направен за специфичен канал както за PVC. Отличава се с много точки на заключване и много добра цена.

Каква е разликата едноосов и двуосов механизъм?

Едноосовият механизъм служи за отваряне на вертикална ос, докато двуосовият може да се отваря на вертикална и долна ос.

Каква е ролята на допълнителния изолатор?

Ролята на допълнителния изолатор е да повиши топлоизолационните свойства на прозореца.

Защо има специални панти за безфалцови врати?

Защото касата и крилото са в една равнина.

Защо се поставят вулканизирани ъгли на на отваряемите части?

Вулканизираните ъгли предпазват от преминаване на вода към вътрешната част на прозореца.