ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
12.9.2020

ВИРУСИТЕ ОЦЕЛЯВАТ С ЧАСОВЕ ПО-МАЛКО ВЪРХУ ПОВЪРХНОСТИ ОТ АЛУМИНИЙ

Вижте повече

В настоящите времена на усложнена епидемична обстановка и повишено внимание към здравето възникват различни въпроси, касаещи общите пространства, публичните зони и здравните заведения. Фокусът на специалистите съвсем естествено се насочва към материалите, които се използват в зоните с по-голям поток от хора – избор, който може да повлияе  на разпространението на вируси, бактерии и инфекциозни заболявания.

Докато има много неизвестни за вируса COVID-19  и той все още се изследва, последните данни показват значителни разлики в живота на вирусите върху различни повърхности. В същото време  има различни начини на обработка на материалите, които изглежда допълнително намаляват растежа и оцеляването на вируси и бактерии, повишавайки способността на повърхностите да унищожават патогените.

Голямо изследователско проучване, публикувано в Journal of Hospital Infection, тества човешки коронавирусни щамове за съществуването им върху различни повърхности и установява, че вирусът живее само два до осем часа върху алуминий, но дни върху много други материали. Изследвания, публикувани в The Lancet и The New England Journal of Medicine, потвърждават по-дългото оцеляване на коронавируса върху стомана и пластмаси.

В допълнение, различни довършителни технологии, включително анодиране, ецване, запечатване, боядисване и нанасяне на покритие може да добави антимикробни свойства към алуминиевата повърхност, което я прави негостоприемна за бактерии и вируси. Алуминиеви продукти – с техните характеристики - топлинна проводимост, висока устойчивост на корозия и трайни свойства на покритието -  издържат на агресивни техники за почистване и дезинфекция и улесняват ефективното почистване.

Екструдираните алуминиеви профили се използват широко в архитектурата на обществените сгради и често се избират за структурни, декоративни и функционални приложения поради множество преимущества. В условията на настоящата пандемия към всички тях се добавя още едно предимство, а именно -  алуминият изглежда e по-негостоприемен към вирусите и бактериите, отколкото много други материали.

В материала са използвани последните данни, предоставени от Съвета на компаниите, еструдиращи алуминий (Aluminum Extruders Council - AEC). Информацията е получени от референтни източници, които се считат за надеждни.

Виж всички новини

Други новини

12.10.2020
thumb

5 ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ КЪЩИ В СВЕТА

Представяме ви нашата малка селекция от 5 наистина странни къщи
Прочети повече
28.9.2020
thumb

ЖЕНИТЕ В АРХИТЕКТУРАТА: ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ 5 УСПЕШНИ ЖЕНИ АРХИТЕКТИ

Има емблематични жени архитекти, които са оказали голямо влияние върху архитектурата такава, каквато я познаваме днес
Прочети повече
24.8.2020
thumb

БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВОТО: ЦИФРОВИ ИНСТАЛАЦИИ И ИНТЕРАКТИВНИ ПРОСТРАНСТВА

Дигиталните арт инсталации предлагат нови възможности за зрителите да участват активно в произведението на изкуството
Прочети повече
20.7.2020
thumb

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ С ФИЛИП ФУШЕ, SAOTA ARCHITECTURE & DESIGN

Винаги преследвам следващия си проект и искам да съм по-добър
Прочети повече