ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
22.2.2018

БЛИЦ ИНТЕРВЮ С АРХ. ТОБИАС ВАЛИСЕР, ОСНОВАТЕЛ НА СТУДИО LAVA

Вижте повече

БЛИЦ ИНТЕРВЮ С АРХ. ТОБОАС ВАЛИСЕР, ОСНОВАТЕЛ НА СТУДИО LAVA

ETEM: Защо избрахте да станете инженер/архитект?

T.W.: Родителите ми си построиха къща, когато бях на 6 години. Две неща ме удивлявахa: първо, представях си други алтернативи за пространството наоколо докато си играех на строителната площадка, и второ - как точно да си построя къщика с лего блокчета. Забавляваше ме това съчетание от скициране на идеи, моделиране, използвайки и двете си ръце, и приемането на по-аналитични подходи за калкулиране, тълкуване и прогнозиране на нещата и начина им на работа.

ETEM: Кой от проектите Ви е бил особено предизвикателство за Вас и защо?

T.W.: Като изпълнителен директор на UNStudio през 2001 година, бях отговорен за съревнованието за новия тогава музей на Mercedes Benz в Щутгарт, който така или иначе успяхме да спечелим. Още в самото начало бе определен както бюджетът, така и датата на встъпването в длъжност – всичко трябваше да бъде готово за световния шампионат по сокър в Германия като срещите щяха да се разиграват точно до сградата! Що се касае до нея, тя представлява комплексна геометрична конструкция с интегрирани елементи в стените, подовете и таваните с идеята за пространственост като фон за изложението. В много аспекти този прототип служеше за способ, който следва да установи как да въведе метода, по който автомобилите биват разработени в строителната индустрия използвайки за целта множество параметри, специално програмирани за целите на музея.

Oтворила врати през 2006 година, тази сграда бе първата наречена „сграда на века” с дигитален модернизъм. Отдадох 5 години от живота си на този проект като научих толкова много в процеса. Въпреки това, най-голямото предизвикателство за мен си остава соларнозахранваният ски курорт Джабел Хафийт в Абу Даби (Jebel Hafeet Glacier), разположен на екватора и издигащ се на безлюдна планина.

Започнахме да си партнираме с членове от екипа на музея Mercedes като почти бяхме финализирали частта с проектирането, когато финансовата криза удари пазара, принуждавайки ни да захвърлим проекта. А предизвикателството да изградиш „външната обвивка”на сграда, висока 2,5 км, с височинна и температурна разлика от 500 м, 55 + C отвън и -2 C отвътре си беше висока топка.

ETEM: Какви са тенденциите при фасадите към днешна дата?

T.W.: За известно време фасадните елементи успяха да реализират повече функционалности интегрирайки техническите компоненти в безупречен финален резултат. Междувременно, геометричните възможности бяха извънредно нарастнали, което позволи на архитектите да проектират по-комплексно. Лично за мен, най-атрактивната тенденция бе появата на адаптивните фасади, които бяха проектирани така, че да отговарят на условията на околната среда като климатични особености, соларно захранване, шум, влажност. Нещо повече – смяната на сезонните също допринася за реализирането на различни конфигурации и перформативни качества. Всичко това става възможно посредством включване на нанотехнологията към фасадните материали.

ETEM: Как бихте представители собствения си стил?

T.W.: Не съм убеден, че имаме определен стил. Философията ни в проектирането може да бъде обобщена така: „правиш повече с по-малко” с фокус върху архитектурата и с по-малко внимание към материалите, енергията, времето и разходите. За да реализираме всичко това обаче следва да обединим революционната технология с естествените примери на организация в природата. Естествено развиващите се мрежи като балончета, паяжините или коралите стоят в основата на строителни типологии и структури; тези „естествени” геометрии изграждат красота и способност.

Изчисленията спомагат за стимулиране на подобни естествени механизми като например адаптивността на видовете или израстването. Често обаче биват обърквани с понятия като „повърхностна мимикрия”, а потенциалът се крие в откриване на принципите под повърхността, а не над нея.Нашите проекти попадат в различни диапазони като могат да включват също построяване на соларни станции към пустинен град. Това на практика илюстрира чудесно как скромният мащаб на един проект не играе важна роля за нас, а по-скоро възможността да осигуриш креативно решение. Именно чрез малките промени можеш да видиш потенциала в нещо голямо!

ETEM: Имайки предвид състоянието на планетата ни откъм климатични промени, немалко са песимистично настроените към бъдъщето. Вие как си представяте градското застрояване в бъдещ план?

T.W.: Сблъскваме се със страхотен прираст в световното население.През идните двайсетина години още 2 милиарда души ще се нуждаят от жилище, като тук говорим за прираст с около 60%. В историята на човечеството никога не се е наблюдавала такава необходимост от застрояване. Оттук следва и потребността от генериране на добре управлявано и постоянно застрояване на градове като компенсация за изискуемите неизмерими материални ресурси. Устойчивостта в този смисъл не е въпрос от екологично естество, а чиста и проста потребност. Ние гледаме на всичко това като на невероятна възможност, която обаче носи много отговорности. Като проектанти, ние можем да изградим живота на мнозина като междувременно залагаме и на нововъведения в процеса на работа. Виждаме потенциал в това да постигаме велики резултати като например изкуствено създадените декори по покривите, интеграцията на алтернативна енергия заедно с новите транспортни концепции, преплетени с модели от градското проектиране.

ETEM: Напредъкът в инженерството и откритията на нови суровини през последните 10-ина години са необятни. При това, съществуват ли все още такива модели и конструкции, които представляват трудност за реализиране в условията на съвременните модерни технологии?

T.W.: Бленуваме за сгради, функциониращи така сякаш са част от природата. Слабо се вълнувам от конкретен модел и образец. Мен ме интересува цялата картина с всичките ѝ елементи. Както вече споменах, изграждането на „външна обвивка” представлява цяла една ниша. Вече не става дума за семпли фасади, а за интелигентни и възпитателни проекти. Досущ както змийската кожа или скафандъра,предназначен за адаптиране към нова среда, те са насочени към задоволяване на потребности от гъвкавост, кислород, светлина и изглед.

Новосменената кожа може да покаже реакция към новата среда, температурните условия, влагата и кислородното налягане като може да предложи и вградена технология и устойчивост, водни запаси и електропроизводство наред с предоставяне на информация на обитателите на сградата и външния свят.

ETEM: Какво бихте посъветвали младите архитекти?

T.W.:Не спирайте да мечтаете, но никога не мечтайте без да показвате признателността си. Бъдещето на Земята зависи от находчивостта на обитателите ѝ. Приносът на архитектите в това отношение е в намирането на подходящ терен за настъпващите промени. Не чакайте някой друг пръв да задава въпросите, бъдете Вие активните. 

ETEM: Какво да очакваме от Вас в най-близък план?

T.W.: Призната като лауреат на Европейската награда за архитектура през 2016 година, LAVA ни донесе небивали успехи като ни затвърди стабилните позиции. Нашето архитектурно мото е Човек. Природа. Технология. Ефикасност. Обаяние. Издръжливост. Следващата ни стъпка е свързана с още повече интеграция на природните принципи и последните технологични въведения с обещаващата подкрепа на потребителите. На чертежните дъски сме поставили жилищни проекти от сериозни мащаби, по-скромни прототипи, както и нови видове емблематични структури като енергиен резерв към IBA в Хайделберг.

Виж всички новини

Други новини

7.6.2021
thumb

СЪВЕТЪТ ЗА ВИСОКИ СГРАДИ И ГРАДСКИ МЕСТООБИТАНИЯ (CTBUH) ИЗБРА НАЙ-ДОБРИТЕ ВИСОКИ СГРАДИ НА 2021 Г.

Голямата награда в категория „Най-добрата висока сграда в световен мащаб“ спечели Vancouver House
Прочети повече
19.4.2021
thumb

АРХИТЕКТУРАТА НА ДРЕВНА ГЪРЦИЯ – ОТ ДЪРВО КЪМ КАМЪК

В строителството на своите храмове древните гърците развиват два фундаментални принципа – храмовата схема и архитектурния ордер.
Прочети повече
26.2.2021
thumb

7 ЗНАКА, ЕДНО РЕШЕНИЕ: КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СМЕНИТЕ СВОИТЕ ПРОЗОРЦИ

Независимо дали става въпрос за жилищна сграда, дом или хотел, именно прозорците - качествени и уплътнени прозорци - са един от най-важните компоненти за нейната енергийна ефективност.
Прочети повече
3.2.2021
thumb

ИСТОРИЯ ЗА ДИЗАЙН НА АВТОМОБИЛИ И ЦЕЛИ ГРАДОВЕ

Какво е общото между България, Италия и Китай?
Прочети повече