ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
24.8.2020

БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВОТО: ЦИФРОВИ ИНСТАЛАЦИИ И ИНТЕРАКТИВНИ ПРОСТРАНСТВА

Вижте повече

В ежедневието си можем да черпим вдъхновение и визуално удоволствие от много и различни неща. Несъмнено обаче изкуството е основен и незаменим източник. Изкуството, като всичко около нас, също се променя и развива, за да отговори на променящата се реалност и цифрова революция. Най-модерните произведения в тази област към момента са интерактивните цифрови инсталации, които са последната и иновативна форма на  инсталационните изкуства.

Дигиталните арт инсталации предлагат нови възможности за зрителите да участват активно в произведението на изкуството. Художниците и дизайнерите имат възможността да играят с „реалната-виртуална“ граница между зрителя или „потребителя“ и цифровото измерение. Докосването, физическото участие и социалното взаимодействие стават основни форми на „преживяване“ на изкуството.

Какво представлява дигиталната инсталация?

Има различни форми на интерактивни инсталации, но в много от случаите се използват сензорите, които реагират на движенията на посетителите и привличат вниманието към определен елемент. Инсталацията може да включва видео или 3D изображения, които правят средата цветна, динамична и интерактивна. За създаването на това невероятно произведение на изкуството се използват специални софтуер и хардуер. Произведението на изкуството първо се създава  с помощта на софтуер,  който трансформира традиционните медии като рисуване, рисуване и скулптура в нови форми - виртуална реалност, цифрови инсталации и проекционно картографиране.

Къде можем да видим дигитални инсталации?

Много съвременни художници и дизайнери гледат на компютъра като на артистичен инструмент и правят свои собствени дигитални инсталации. Освен в гостуващи изложби, има специално създадени музеи за дигитално изкуство, в които има постоянни интерактивни инсталации. Такъв е именно музеят за цифрово изкуство в Токио, Япония - Mori: teamLab Borderless, който е обявен за първия в света музей на цифровото изкуство. Тук можете да разгледате различните експозиции, което са се предлагали или се предлагат в момента в музея - https://www.teamlab.art/e/?type=pickup.

Освен музеите, дигиталното изкуство от ново поколение се появява на платформи като Artsy, Artspace и Paddle8, които предоставят на своите зрители дигитални произведения на изкуството на екран.

Виж всички новини

Други новини

12.10.2020
thumb

5 ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ КЪЩИ В СВЕТА

Представяме ви нашата малка селекция от 5 наистина странни къщи
Прочети повече
28.9.2020
thumb

ЖЕНИТЕ В АРХИТЕКТУРАТА: ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ 5 УСПЕШНИ ЖЕНИ АРХИТЕКТИ

Има емблематични жени архитекти, които са оказали голямо влияние върху архитектурата такава, каквато я познаваме днес
Прочети повече
12.9.2020
thumb

ВИРУСИТЕ ОЦЕЛЯВАТ С ЧАСОВЕ ПО-МАЛКО ВЪРХУ ПОВЪРХНОСТИ ОТ АЛУМИНИЙ

Коронавирусни щамове оцеляват само от два до осем часа върху алуминий, но дни за много други материали, сочат изследвания
Прочети повече
20.7.2020
thumb

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ С ФИЛИП ФУШЕ, SAOTA ARCHITECTURE & DESIGN

Винаги преследвам следващия си проект и искам да съм по-добър
Прочети повече