ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
30.6.2020

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ С ВЛАДИМИР МАРИНОВ, СЪОСНОВАТЕЛ НА DEFINE ENGINEERS

Вижте повече

Кой е за Вас проектът – master piece за всички времена?

За мен най-важната сграда днес е Саграда Фамилия в Барселона. След като съм работил по този проект вече няколко години, разбирам защо това е най-впечатляващият проект както отвътре, така и отвън. Става въпрос за същността на човешкото – това, че каквото и да правим, се стремим към съвършенство. Всъщност, една от причините голяма част от архитектурата днес да има недостатъци, каквито Саграда Фамилия няма, е това че пред нас се изправят множество комерсиални бариери по редица причини, като много от тези причини са оправдани. Но, разбира се, не всяка сграда е шедьовър. За мен шедьовърът има качествата да бъде процес, лишен от комерсиалните моменти. Това ни връща към началото на проекта за Саграда Фамилия – стремеж към чисто творчество в името на Бог. Аз лично не съм религиозен, но този проект е създал среда, в която процъфтява чистото творчество. И останалата част от процеса на строителство, който ние, архитектите и инженерите, се стремим да постигнем, може действително да се осъществи в Саграда Фамилия на най-високото ниво на качество.

Какви тенденции предвиждате да навлязат в архитектурата локално и глобално?

Тенденциите в съвременната архитектура – според мен се върви към работа във все по-големи мащаби. Затова вместо да гледаме сградите една по една, трябва да започнем да мислим в градски мащаб, на нивото на градската архитектура, градоустройството и дори на надградско ниво, връзките между градовете. По мое мнение това вече става. Ще започнем да изследваме строителство през 21-ви век, с климатичните промени в центъра на вниманието. Не смятам, че ще се обръща по-малко внимание на детайлите в архитектурата. Днес просто разполагаме със средства да проектираме сградите по-добре и по-бързо, както и да ги строим по-бързо. Поради това ще започнем да мислим в по-едър план  на ниво град.

Имате ли муза или нещо, което Ви вдъхновява в работата?

Имам муза. Винаги подлагам на съмнение всичко, което правя в моята работа, винаги търся съвършенство и отстоявам този висок стандарт във всичко, с което се занимавам, независимо дали проектирам сграда, мост или правя нещо друго, свързано с моята професия. Правя това с цел да допринасям.

Кой според Вас е материалът на бъдещето?

Материалът на бъдещето – unobtainium. Нещо, което не може да бъде постигнато – непостижимиум.

В действителност очевидно се движим към едно много дигитално и много интерактивно бъдеще, в което няма да използваме материалите за нещо статично, а като нещо динамично, което реагира на околната среда. Според мен това ще доведе до все по-биологични решения, до биологично бъдеще. Ако се опитам да пророкувам, смятам, че те ще имат биологичен характер повече от всичко останало.

 Коя е любимата Ви книга и какво четете в момента?

 „Изворът“ на Айн Ранд е една от най-любимите ми книги. Това е книга за двама архитекти, от които единият избира комерсиалния път в живота и кариерата си, а другият поема по чистия път на съвършенството и в крайна сметка на саморазрушението. Той стига до края, когато е толкова вманиачен в това, което прави и липсата на съвършенство в реалния свят, че започва сам да взривява сградите си.

А в момента чета една книга, наречена "Тест за психопати". Опитвам се да разбера дали съм психопат. Смятам, че не съм, но истината е, че има доста такива около нас. Наистина е малко стряскащо да го установиш и като четеш книгата, виждаш колко очевидно е това.

 

Виж всички новини

Други новини

12.10.2020
thumb

5 ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ КЪЩИ В СВЕТА

Представяме ви нашата малка селекция от 5 наистина странни къщи
Прочети повече
28.9.2020
thumb

ЖЕНИТЕ В АРХИТЕКТУРАТА: ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ 5 УСПЕШНИ ЖЕНИ АРХИТЕКТИ

Има емблематични жени архитекти, които са оказали голямо влияние върху архитектурата такава, каквато я познаваме днес
Прочети повече
12.9.2020
thumb

ВИРУСИТЕ ОЦЕЛЯВАТ С ЧАСОВЕ ПО-МАЛКО ВЪРХУ ПОВЪРХНОСТИ ОТ АЛУМИНИЙ

Коронавирусни щамове оцеляват само от два до осем часа върху алуминий, но дни за много други материали, сочат изследвания
Прочети повече
24.8.2020
thumb

БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВОТО: ЦИФРОВИ ИНСТАЛАЦИИ И ИНТЕРАКТИВНИ ПРОСТРАНСТВА

Дигиталните арт инсталации предлагат нови възможности за зрителите да участват активно в произведението на изкуството
Прочети повече