ETEM Logo
Затвори
25.5.2017

Предстои четвърта международна конференция по фасаден инженеринг

Вижте повече

На 21-ви октомври 2017 г., за пореден път ЕТЕМ организира Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години форумът събира световно признати имена в архитектурата, които да представят последните новости във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата  и устойчивото развитие на градската среда, както и най-съвременните строителни технологии. 

 Събитието бързо успява да се превърне в глобален форум за професионалисти от всички точки на света. Изключително ценна е експертизата на международните лектори, които представят своята работа, концептуални и инженерни решения и предават своето връхновение и заряд на аудиторията. Същевременно конференцията дава възможност за обмяна на идеи и опит между българските и чуждестранни специалисти.

През 2015 г. по време на Третата фасадна конференция ключови лектори са арх. Кас Остерхуис, съосновател на Oosterhuis_Lénárd студио, арх. Тобиас Валисер, основател на LAVA  и инж. Торстен Хелбиг от Knnipers Helbig Advanced Engineering. Последният професионален форум събра в София повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции.

Четвъртата международна конференция обещава отново да даде среща на едни от водещите имена в архитектурата и фасадния инженеринг. Организаторите са подготвили динамична програма с вдъхновяващи презентации, сесии и възможност за свободна комуникация и нетуоркинг. Тази година ще бъдат включени световно известни експерти от различни индустрии, които ще дадат нова перспектива на последните тенденции и иновации в дизайна.

Арх. Матю Меър, Директор в студио DP Architects Сингапур, ще представи последните тенденции във фасадния инженеринг в контекства на устойчивото проектиране. Г-н Меър участва в работата по изграждането на Dubai Mall, който е най-големият мол в света по обща площ и един от значимите проекти на DP Architects. Огромният търговски център от 550 000 квадратни метра е "град в града", предлагащ разнообразие от възможности за пазаруване, развлечения и отдих, а през 2013 г. е най-посещаваната туристическа дестинация в света със 75 милиона посетители. DP Architects е архитектурно бюро, което се смята за лидер в проектирането на мега проекти с устойчива архитектура и изключително внимание към заобикалящата среда. Последните проекти на фирмата са едни от най-големите по рода си в света, като сред тях са -  комплекс за смесено ползване в Сингапур - Resorts World Sentosa, състоящ се от пет хотела и няколко развлекателни центъра и серия от около 30 проекта за молове на дребно в Сингапур "Orchard Road", преустроени в своеобразен "търговски коридор" с над седем милиона посетители годишно.

Сред лекторите на конференцията ще  бъде и архитектът на новия стадион Камп Ноу в Барселона арх. Такейюки Катсуя. Като главен архитект и генерален мениджър „Дизайн“ на японския гигант  Nikken Sekkei, Такейюки Катсуя участва в проектирането на богато портфолио от сгради, в което влизат мащабни офис и проекти с обществено значение като Toho Gakuen College Annex (2004), Toa Road Corporation Headquarters Building (2015 г.) и  Sophia University's Sophia Tower (2017 г.).

Управляващият партньор на Coop Himmelb(l)au арх. Маркус Просниг също ще бъде част от професионалния форум на ЕТЕМ. Просниг участва активно в архитектурни конкурси и проектиране сгради в Китай и Франция, а в момента ръководи строителството на китайските мега проекти - Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и планинския курорт Dawang в Чанша.

Своето участие в конференцията е потвърдил и фасадният инженер и архитект Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects, който има богата техническа експертиза в стъклените сградни структури и сложните фасадни решения. Той е проектирал уникалните фасади от квази тухли на Концертна зала и конферентен център „Harpa” в Рейкявик. Архитектите от Henning Larsen са известни със своите културни и образователни проекти. Освен Концертна зала "Harpa" в Рейкявик, екипът на студиото проектира и Копенхагенската опера. Към момента Henning Larsen работи по нови значими културни проекти като Националния музей в Остерзунд, Швеция и Операта в Хангжоу, Китай.

Арх. Андреа Д‘Антраси ще представи своя опит от работата си в китайския архитектурен гигант MAD Architects.  Основана от китайския архитект Ма Янсон през 2004 г. MAD Architects е глобална архитектурна фирма, която развива футуристични, органични и технологично напреднали дизайни, които въплъщават съвременна интерпретация на източния афинитет към природата. Eдин от най-запомнящите се проекти на студиото е небостъргачът Absolute Towers в Мисасауа, Канада. През 2014 г. MAD е избрана да проектира "Музея на разказвача Лукас" в Чикаго, като по този начин се превърща в първата китайска архитектурна фирма, която създава голяма културна сграда в чужбина.

Арх. Владимир Маринов ще представи бъдещето на фасадните решения и търсенето на нови образи, форми и материали за хармоничен дизайн и комфортна градска среда. Маринов до скоро е бил част от екипа на ARUP, който обединява професионалисти от различни дисциплини и с допълващи се умения в уникален глобален мащаб. ARUP е известна с изпълнението на първата във Великобритания високоскоростна железопътна система High Speed 1, популярна още като Rail Link Tunnel Channel.

Организаторите са поканили и водещи  имена от българския архитектурен бранш. Сред тях се откроява арх. Ангел Захариев, който е основател на водещото архитектурно студио „А и А архитекти” и един от основателите на фондация ГРУПА ГРАД. „А и А архитекти” работят по едни от най-значимите в пространствено и архитектурно отношение проекти в София и България, като Capital Fort, Sky Fort и др.

Един от признатите архитекти в България Росица Браткова, съосновател на Aedes Studio, ще вземе участие във форума. Един от значимите проекти на студиото е  жилищната сграда Jaclyn, която е и единственият български проект, станал част от подбора на Mies van der Rohe през 2009 година.

На конференцията ще вземе участие и арх. Радомир Серафимов от Ателие Серафимов Архитекти, доказан професионалист с  20 годишна практика в архитектурното проектиране.  Един от последните му проекти- многофункционалната сграда Blue offices се откроява в архитектурната среда на София  с изчистени форми, огледална плоскост на фасадите и фина пластика на детайла.

Тази година в събитието като партньори ще се включат компаниите Elval Colour, BMW България, Inver и Ursa.

Виж всички новини

Други новини

28.5.2018

ETEM СЪС СТРАТЕГИЧСКО ПАРТНЬОРСТВО НА АРМЕНСКИЯ ПАЗАР

На 18-ти май 2018 г. в Ереван, Армения ЕТЕМ и водеща арменската компания отбелязаха началото на своето ексклузивно партньорство.
Прочети повече
14.5.2018

СИСТЕМАТА Е85 Е С НОВО СКРИТО КРИЛО ЗА КЛАПА В ИНТЕРИОРА

Съвременната архитектура не спира да се развива и дава усещането за неограничена творческа свобода. Изчистеният дизайн доминира все повече във впечатляващите визии на сградите
Прочети повече
26.3.2018

НОВА ПЛЪЗГАЩА СИСТЕМА E32

Новата плъзгаща система система Е32 с прекъснат термичен мост е идеално решение за реновация на сгради.
Прочети повече
15.2.2018

ЕТЕМ Е СЪС СОБСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКОЛОГИЧНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОДУКТИТЕ

В края на миналата година, с консултантската помощ на denkstatt, ЕТЕМ се сдоби с Декларация за екологично въздействие (Environmental product declaration, EPD)
Прочети повече