ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
12.9.2019

ПРЕДСТОИ ПЕТАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ФАСАДЕН ИНЖЕНЕРИНГ НА ЕТЕМ

Вижте повече

На 16-ти ноември тази година ЕТЕМ за пореден път ще събере световно признати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години събитието се превръща в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие на градската среда, както и най-актуалните строителни технологии. 

Предстоящото пето издание ще бъде подкрепено от Американския Съвет за Високи Сгради и Градска Среда (CTBUH), в който ЕТЕМ членува. Основно място сред темите на конференцията ще заеме проектирането, изграждането и експлоатацията на високи сгради в градска среда, както и най-новите тенденции и решения при фасадния инженеринг на небостъргачи. Сред акцентите на форума ще бъдат дигитализацията в архитектурата, автоматизацията на различните процесии последните технологични решения за слънцезащита.

Петата международна конференция обещава динамична програма с вдъхновяващи презентации на водещи професионалисти в архитектурата и фасадния инженеринг. Тази година отново ще бъдат включени световноизвестни експерти от различни индустрии, които ще дадат нова перспектива на последните тенденции и иновации в дизайна.

Сред потвърдилите своето участие лектори се откроява името на Мирон Мутияба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Той ще представи иновативни архитектурни проекти и използването на нови изчислителни техники при проектирането и рационализирането на сложни фасади. Мирон Мутияба участва в реализирането на големи проекти като небостъргачите Signature Towers, издигащи се в залива на Дубай, и емблематичната сграда Jockey Club Innovation Tower, превърнала се в новата движеща сила в развитието на Хонг Конг като център за развойна дейност и дизайн в Азия. Мирон Мутияба е част от екипа, проектирал 5-звездния Morpheus Hotel в Макао. Morpheus е първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, обхващащ над 12,000 кв.м. от фасадата. Той е отговорен за изчисляването на компонентите на фасадата на Morpheus Hotel, включващо цялостното проектиране и рационализиране на алуминиевата обвивка.

 

Стивън Кенеди, който е асоцииран партньор в архитектурното бюро Grimshaw,ще представи различни иновативни проектантски техники и решения при реализирането на архитектурни обекти в унисон със заобикалящата ги среда. В момента Стивън Кенеди работи върху динамично международно портфолио от проекти, които имат за цел опазването и популяризирането на екологичното, природното и културното наследство. Един такъв проект е Oman Botanic Garden (Ботаническата градина на Оман), който е в процес на изгражданев подножието на планината Ал Хаджар. В градината ще се комбинират отглеждането, проучването и опазването на богатата местна флора на Оман, посредством разнообразни дейности за опазване на растенията, екологично образование и градинарство.Стивън Кенеди е и директор на Scale Rule - колектив от архитекти и инженери, който насърчава културното многообразие и насочва обществената ангажираност към изграждането на устойчива градска среда.

Своето участие в конференцията е потвърдил и Пабло Заморано, ръководител отдел „Geometry&Computational design” в Heatherwick Studio, който има богат опит в прилагането на нови технологии и похвати, както и за изпълнението на предизвикателни геометрии. Пабло Заморано е заместник-ръководител на проекта Coal Drops Yard, емблематичен проект-квартал за търговия на дребно и публично пространство в Кингс Крос, Лондон. През 2014 г. на студиото е възложено генералното преосмисляне на квартала и предизвикателството,да се превърнат остарелите сгради и дългите ъглови обекти в оживено средище за търговия на дребно и място за срещи.Пабло Замораное ангажиран с развитието на геометрията на проектa, както и с координацията на производството на всички сложни компоненти.

Част от програмата на конференцията ще бъде и Георги Петров, който е асоцииран директор, строителен инженер в SOM (Skidmore, Owings&MerrillLLP). Той има опит в разнообразни предизвикателни типологии и проекти, включително корпоративни и търговски офиси, културни и транспортни сгради, както и специални стъклени и стоманени конструкции. Георги Петров работи по конструктивния дизайн на Национален музей на армията на САЩ (Форт Белвар, Вирджиния) – сложен комплекс, състоящ се от музей, център за поддръжка, паркинг, изложбени зали, церемониални и събирателни пространства, разположен на 85 акра земя. 

Интересен лектор обещава да бъде Филип Фуше, който е директор във водещата южноафриканска архитектурна компания SAOTA Architecture & Design.  Филип Фуше има особен интерес в областта на традиционната архитектура и устойчивост, които успешно прилагав изпълнението на различни проекти в Южна Африка, Западна Африка, Индия, Китай и Европа.

Във Форума ще се включи с презентация и водещият дизайнер и проектант нагиганта ThorntonTomasetti- Даниел Босиа. В момента екипът на Thornton Tomasetti  работи по конструктивното проектиране на Jeddah Tower, която през 2020-та година ще се превърне в най-високата сграда в света и първата конструкция, достигнала 1 километър височина.

След българските лектори във форума отново ще се присъедини арх. Ангел Захариев, от А и А Архитекти, което работи по едни от най-значимите в пространствено и архитектурно отношение проекти в София и България, като Sofia Capital City, NVtowerи др. 

За първи път участие в конференцията ще вземе и арх. Радо Тодоров, който ръководи една от най-бързо развиващите се проектантски компании в България - „RT Consult”-Пловдив  и “Buro International“, базирано в София.  Част от големите международни проекти на бюрото  са 5-звездният супер луксозен хотел- Ноtеl Маrіnа Gаtе Dubаі в Обединените Арабски Емирства, Dоmіnіса Rеѕоrt в Доминиканска република,  МАLL Ѕhуmkеnt в Шумкент, Казахстан.

В програмата на конференцията ще се включи Д-р Павлос Ватавалис, който е главен технически директор на ETEM. Последните 16 години д-р Ватавалис е работил на ключови секторни позиции в Европа. В продължение на 10 години той изнася лекции в катедрите по строително инженерство и машиностроене на Университета в Западна Атика, както и в различни образователни институции по теми, свързани с интелигентните фасади.

От ЕТЕМ обещават динамична програма и иновативни идеи, които да вдъхновят аудиторията.

Можете да следите актуална информация за събитието и лекторите, които ще вземат участие на сайта на форума - facadeconference.com.

Виж всички новини

Други новини

19.10.2019

ЕТЕМ С НЯКОЛКО НАГРАДИ В ПРЕСТИЖНИЯ ФОРУМ MANUFACTURING EXCELLENCE AWARDS В АТИНА

В конкурса взеха участие повече от 250 компании от различни индустрии
Прочети повече
10.6.2019

ЕТЕМ БЪЛГАРИЯ ЕАД УСПЕШНО ПРИКЛЮЧВА ПРОЕКТ „ИНТЕГРИРАНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНИ ОБУЧЕНИЯ“

Проектът цели подобряване на качеството на работната сила и създаването на условия на устойчива заетост в компанията
Прочети повече
5.6.2019

EТЕМ СТАНА ЧЛЕН НА СЪВЕТА ЗА ВИСОКИТЕ СГРАДИ И ГРАДСКА СРЕДА

ЕТЕМ официално се присъедини към международното професионално сдружение Съвет за високи сгради и градска среда
Прочети повече
31.5.2019

ЕТЕМ С ВНИМАНИЕ КЪМ ДЕТАЙЛА

Елегантната визия на една дръжка или панта придава завършеност и уникалност на цялостното решение
Прочети повече