ETEM Logo
Затвори
13.11.2017

ИНДУСТРИЯТА ОТБЕЛЯЗА ДЕН НА МЕТАЛУРГА В ЕТЕМ

Вижте повече

Всяка година по традиция на 5 ноември българската металургична индустрия чества своя празник. Тази година това се случи на 7 ноември в производствената база на ЕТЕМ – компания, специализирана в производството на алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилостроенето и други индустриални приложения.

„Металургичната индустрия е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската икономика. Инвестициите са насочени към създаване на добавена стойност и качествени изделия, които се конкурират на световно ниво”, каза по време на официалната церемония Джордж  Менцелопулос, изпълнителен директор на ЕТЕМ.

Сред инвестициите най-важната е нова линия за директно екструдиране, 8 станции за механична обработка, предназначени за автомобилни изделия, 2 автоматични склада с капацитет над 1500 тона алуминиеви профили, напълно автоматична система за вътрешно заводски транспорт, авто кранове и транспортни тунели, две нови лаборатории с най-съвременна технология.
Продукти на компанията могат да се намерят в много луксозни автомобили като Audi, Jaguar, Rolls-Royce, BMW, Land Rover и част от моделите на Volkswagen. ЕТЕМ продължава да се фокусира и върху традиционния си бизнес, който е свързан с производството на архитектурни профили.

Важността на отрасъла беше подчертана и от председателя на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров. Той заяви, че през изминалата година индустрията е произвела продукция с близо 7 милиарда лева повече отпреди. Продадохме повече, експортирахме повече. „10 са металургичните предприятия на територията на страната. Освен пряко заетите в сектора , над 50 хиляди са косвено ангажирани с него”, добави Петров.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред специалните гости на събитието, заяви, че държавата няма да пречи, а ще помага на индустрията. „Да гарантираме това, че цената на енергийните ресурси ще бъде справедлива и атрактивна, е особено чувствителна тема за тази индустрия и ние ще работим за това“, категорично заяви Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че визията на Столична община е да привлича инвестиции в модерни и чисти производства.

Внушителни са данните за производството в сектора. Той представлява 5% от БВП на България и създава условия за развитие на останалите сектори. „Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години, независимо от икономическите условия. Гигантско постижение, което не може да се осмисли от българските политици и елит, какво означава за развитието на българската икономика”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В металургичната индустрия у нас работят 13 000 квалифицирани специалисти, а косвено заетите са над 50 000 души. Инвестициите в сектора за 2016 г. възлизат на 120 млн. лв. Произведена е продукция за 6.8 млрд. лв., а 846 млн. лв. е добавената стойност.

Традиционното честване на индустрията бе уважено от над 200 представителя на индустрията, сред които бяха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и  председателят на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов.

Виж всички новини

Други новини

15.10.2018

ЕTEM ще участва в AUTOMOTIVE FORUM & EXPO 2018 SOFIA

Събитието ще се проведе от 18 до 21 октомври 2018 г. в Интер Експо Център
Прочети повече
20.9.2018

ЕТЕМ ЩЕ УЧАСТВА В 12-ТОТО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО ALUMINIUM

ЕТЕМ ЩЕ УЧАСТВА В 12-ТОТО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО ALUMINIUM
Прочети повече
20.9.2018

ЕТЕМ НАГРАДИ ДЕЦАТА В КОНКУРСА НА КОМПАНИЯТА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

ЕТЕМ НАГРАДИ ДЕЦАТА В КОНКУРСА НА КОМПАНИЯТА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА
Прочети повече
31.7.2018

ЕТЕМ С ОБНОВЕНА КОРПОРАТИВНА ИДЕНТИЧНОСТ ОТ 1 АВГУСТ

От 1 август 2018 г. ЕТЕМ започва обновяване на визуалната си идентичност.
Прочети повече