ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
13.11.2017

ИНДУСТРИЯТА ОТБЕЛЯЗА ДЕН НА МЕТАЛУРГА В ЕТЕМ

Вижте повече

Всяка година по традиция на 5 ноември българската металургична индустрия чества своя празник. Тази година това се случи на 7 ноември в производствената база на ЕТЕМ – компания, специализирана в производството на алуминиеви профили за архитектурни системи, автомобилостроенето и други индустриални приложения.

„Металургичната индустрия е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската икономика. Инвестициите са насочени към създаване на добавена стойност и качествени изделия, които се конкурират на световно ниво”, каза по време на официалната церемония Джордж  Менцелопулос, изпълнителен директор на ЕТЕМ.

Сред инвестициите най-важната е нова линия за директно екструдиране, 8 станции за механична обработка, предназначени за автомобилни изделия, 2 автоматични склада с капацитет над 1500 тона алуминиеви профили, напълно автоматична система за вътрешно заводски транспорт, авто кранове и транспортни тунели, две нови лаборатории с най-съвременна технология.
Продукти на компанията могат да се намерят в много луксозни автомобили като Audi, Jaguar, Rolls-Royce, BMW, Land Rover и част от моделите на Volkswagen. ЕТЕМ продължава да се фокусира и върху традиционния си бизнес, който е свързан с производството на архитектурни профили.

Важността на отрасъла беше подчертана и от председателя на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров. Той заяви, че през изминалата година индустрията е произвела продукция с близо 7 милиарда лева повече отпреди. Продадохме повече, експортирахме повече. „10 са металургичните предприятия на територията на страната. Освен пряко заетите в сектора , над 50 хиляди са косвено ангажирани с него”, добави Петров.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред специалните гости на събитието, заяви, че държавата няма да пречи, а ще помага на индустрията. „Да гарантираме това, че цената на енергийните ресурси ще бъде справедлива и атрактивна, е особено чувствителна тема за тази индустрия и ние ще работим за това“, категорично заяви Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че визията на Столична община е да привлича инвестиции в модерни и чисти производства.

Внушителни са данните за производството в сектора. Той представлява 5% от БВП на България и създава условия за развитие на останалите сектори. „Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години, независимо от икономическите условия. Гигантско постижение, което не може да се осмисли от българските политици и елит, какво означава за развитието на българската икономика”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В металургичната индустрия у нас работят 13 000 квалифицирани специалисти, а косвено заетите са над 50 000 души. Инвестициите в сектора за 2016 г. възлизат на 120 млн. лв. Произведена е продукция за 6.8 млрд. лв., а 846 млн. лв. е добавената стойност.

Традиционното честване на индустрията бе уважено от над 200 представителя на индустрията, сред които бяха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и  председателят на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов.

Виж всички новини

Други новини

23.1.2019

EТЕМ СЕ ПРЕДСТАВИ УСПЕШНО НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ BAU

ЕТЕМ успешно представи своите системни решения на водещия международен панаир BAU
Прочети повече
23.1.2019

EТЕМ СЕ ПРЕДСТАВИ УСПЕШНО НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ BAU

ЕТЕМ успешно представи своите системни решения на водещия международен панаир BAU
Прочети повече
22.1.2019

ЕТЕМ БЪЛГАРИЯ ОТДЕЛЯ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕКСТРУДИРАНИ АЛУМИНИЕВИ ПРОФИЛИ

Дъщерното дружество на Viohalco SA, Етем България, взе решение за отделянето производството на екструдирани алуминиеви профили и допълнителната обработка на алуминиеви профили като сключва инвестиционен договор с Gestamp
Прочети повече
19.11.2018

ЕТЕМ СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СВОЯТА BIM БИБЛИОТЕКА

Достъп до BIM библиотеките на ETEM E85 можете да получите след регистрация на нашия сайт във версии за Autodesk Revit от 2019 г. до 2016 г.
Прочети повече