ETEM Logo
Затвори
4.2.2017

ЕТЕМ с участие в първата сграда от морски контейнери в София

Вижте повече

ЕТЕМ се присъедини към благотворителния проект на фондация Домус и архитектурните студия ПАМ Консулт и Контрастер, като осигури материали за изграждането на първата по рода си сграда, направена от морски контейнери. Предназначението й е да служи за ученическо общежитие към 153-то специализирано спортно училище „Неофит Рилски“ в софийския кв. "Надежда".

Приносът на ЕТЕМ е предоставянето на петкамерна PVC профилна система Q72 от клас „А“ с алуминиева капачка. Системата е висококачествена и надеждна и е с отличителни характеристики на топлопреминаване и шумоизолация. Стабилизаторите на калциево-цинкова основа, използвани в производството на профилите, правят системата безвредна за околната среда, подобряват стабилността на външния слой на профила и гарантират пълен процес на рециклиране. Предлага се в разнообразни дървесни имитации, RAL цветове, както и в комбинация с алуминиеви капачки.

„Горди сме, че сме част от този уникален и иновативен проект, който ще се превърне в дом за шампиони“, заявиха от компанията и допълниха, че с радост ще продължат да подкрепят подобни благородни начинания.

По думите на проектанта на сградата архитект Румен Първанов за изграждането на общежитието са използвани 12 цветни морски контейнера, от които са направени 8 апартамента. Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България, а идеята се ражда от неравномерния търговски баланс между Китай и Европа. Голяма част от контейнерите, които идват от Китай, седят с години на депо в пристанищата, тъй като излиза по-скъпо да се върнат обратно.
Жилищата, създадени от огромните цветни кутии, не отстъпват по нищо на стандартно построените. Те са изключително енергийноефективни, не се влияят от атмосферните условия и са на ниска цена. Според специалистите търсенето на сгради от контейнери ще се увеличава, защото освен евтини, те са мобилни и устойчиви на земетресения.

Истинският реализатор на проекта е водещата проектантска компания „Пам Консулт“ и планира изграждането по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, нискотарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.

Виж всички новини

Други новини

15.2.2018

ЕТЕМ Е СЪС СОБСТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКОЛОГИЧНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОДУКТИТЕ

В края на миналата година, с консултантската помощ на denkstatt, ЕТЕМ се сдоби с Декларация за екологично въздействие (Environmental product declaration, EPD)
Прочети повече
11.12.2017

ETEM ПОДКРЕПИ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНГРЕС ПО АЛУМИНИЙ

През последните години EТЕМ се превърна в значим доставчик на алуминиеви профили за сектора на автомобилната индустрия
Прочети повече
23.11.2017

ДКУ ПЕЧЕЛИ ЗЛАТНАТА НАГРАДА ЗА СГРАДА, ИЗГРАДЕНА С АЛУМИНИЕВИТЕ СИСТЕМИ НА ЕТЕМ

ДКУ (Дружество за комунални услуги) беше наградено със златната награда „Награди за Управление на Съоръжения 2017“ по случай „Реновиране и енергийна ефективност“ на сграда в Калитея, Атина, Гърция.
Прочети повече
17.11.2017

ETEM ЩЕ УЧАСТВА В ХОТЕЛСКО ИЗЛОЖЕНИЕ XENIA

На щанд А01 в Зала 4 ще покажем множество от решения за фасади, врати и прозорци
Прочети повече