ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
22.3.2019

РАЗХОДКА СРЕД НАЙ-ЗЕЛЕНИТЕ СГРАДИ В СВЕТА

Вижте повече

Все повече модерната архитектура обръща поглед към проектирането на енергийно независими сгради със „зелена архитектура”. Модерните проекти започват да  интегрират в себе си не само устойчиви материали, но цели ландшафти  и земни системи. Същевременно най-важното предназначение на зелената сграда е да сведе до минимум използването на водата, да оптимизира енергийната ефективност, да генерира ниско количество отпадъци, да запази природните ресурси и по този начин да предложи на обитателите здравословна среда, в която да живеят и работят.

Класация на най-зелените или най-устойчивите сграда по света е почти невъзможно да се направи, затова избрахме да представим част от нашите фаворити. Тези проекти – реализирани или в процес на реализация - демонстрират един различен подход на архитектите и строителните компании при прилагането на фасаден инженеринг, смел дизайна, иновативни материалите и технологии.

Кулите Хиперион  (Hyperion Towers)– Ню Делхи, Индия

Кулите Хиперион се очаква да се превърнат в реалност през 2020 година и да променят облика на Ню Делхи. Парижкият архитект Винсънт Калебаут, вдъхновен от високите дървета на Хиперион в северната част на Калифорния, е проектирал функционална и устойчива сграда, която ще произвежда  повече енергия отколкото нейните обитатели могат да израходват. Най-интересното е че кулите ще интегрират градските ферми със специална зона за сеитба и домашни животни за производство на мляко и месо. След това селскостопанските продукти ще бъдат използвани за алтернативни форми на енергия.

Apple Campus 2 - Силиконовата долина, САЩ

Реализацията на този проект още не е приключила, но генералният директор на Apple Тим Кук вече го нарича най-зелената сграда на планетата. Желанието на Apple е да захранва целия кампус със 100% възобновяема енергия и компанията обещава да засади най-малко 7 000 нови дървета.

От Apple изчисляват  максималната си консумация на енергия в целия университетски корпус (548 000 кв. метра) - включително офис площи, изследователски центрове, паркинги и други сгради - да бъде около 142 000 000 киловатчаса годишно. Въз основа на общата площ на всички сгради на място, Apple Campus 2 ще има интензитет на потребление на енергия около 257 kWh на кв.м на година.

Дървесната къща (The Sustainability Treehouse) – Резерват Бечтел, САЩ

Тази невероятна сграда е разположена Бечтел и е предназначена за обучения в екологична среда. Това наистина е къща сред дървета, извисяваща се в недрата на този природен резерват. Посетителите могат да научат за различните нива на една екосистема, докато преминават през дървената къща. Може дори да видят как „работи сградата отвътре”, да научат за системата за пречистване на водата, алтернативните енергийни източници и други иновативни технологии.

Техническия университет Нанянг – Сингапур

Техническият университет в Сингапур е фантастичен пример за екологична архитектура, която е едновременно устойчива и с впечатляващ дизайн.

Тази сграда е на пет етажа с изобилие от стъклопакети. Ефектът - постигането на висока енергийно ефективност, тъй като сградата е проектирана в завихрящ се полукръг и минимизира загубите на топлина.

Същевременно самите покриви на тази сграда са изцяло зелени и покрити от  тревни площи, съчетавайки градски и селски пейзажи. От една страна тези площи осигуряват перфектна изолация, а от друга  служат като пространства за събиране на студентите.

Виж всички новини

Други новини

19.2.2020

Космополитната архитектура на Сингапур

В малката площ на града-държава се преплитат исторически забележителности, разнообразни културни общности, но и изключително модерна и невиждана архитектура
Прочети повече
15.7.2019

5 ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МУЗЕЙНИ СГРАДИ В СВЕТА

Представяме ви едни от най-интересните музейни сгради в света
Прочети повече
23.4.2019

ДЕН НА ЗЕМЯТА – ИСТОРИЯТА НА НАЙ-МАЩАБНАТА ЕКОЛОГИЧНА ИНИЦИАТИВА

Всяка година на 22 април Денят на Земята отбелязва годишнината от раждането на съвременното екологично движение през 1970 година.
Прочети повече
12.4.2019

СТЪКЛОТО – НЕГОВИЯТ ПЪТ В АРХИТЕКТУРАТА

Стъклото е намерило своето водещо място в съвременната архитектура, като придобива все по-голямо приложение като структурен елемент.
Прочети повече