ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
27.2.2019

ПОДВИЖНИТЕ КЪЩИ НА ЧИЛОЕ

Вижте повече

Остров Чилое (Chiloe) е вторият по големина остров в Чили, разположен в южния регион на Лос Лагос. Той е родното място на една невероятна местна традиция – минга (la minga de tiradura de casas) -  ежегодното преместване на къщите на обитателите. Чилое е изправен пред сурови метеорологични условия и промяна на приливите и отливите, което налага от време на време имотите да се вдигат и да се преместват буквално  на ново място.

Традицията в преместването на къщите в Чилое има своите корени и в езическата митология, с вярванията за избягването на „прокълната“ земя. Минга е ритуал, който датира от векове. Терминът "минга" означава искане за помощ, с обещанието за  нещо в замяна - код, по който местните обитатели живеят.

Минга е групово усилие, в което се включват всички съседи. Всички от селото се събират заедно, за да изпълнят трудната задача, която често отнема няколко дни. Къщите в Чилое се наричат “палафитос”, изцяло дървени са и повечето са  построени над водата. Подготовката за преместването на една такава къща отнема време, тъй като основите й трябва да бъдат отрязани и извадени, след което рамката на къщата се вдига върху стволовете на дърветата. След това се използват дървесни стволове, за да се създаде подвижен ефект и къщата да се премести по суша.  Ако собствениците обаче искат да се заселят на другия бряг на архипелага, те трябва да прикрепят къщата към лодка и да се предвижат по вода. По време на преместването домовете са изпразнени от мебели и прозорци.

След приключването на минга и преместването на всички къщи, идва ред на празника, който превзема целия остров. Спектакълът, който се организира започва активно да привлича туристи през последните години.

По време на празненството се приготвя и местния специалитет - куранто, типично ястие от Чилое, което включва месо, зеленчуци, риба и картофи. Храната се приготвя на горещи камъни в земята и след това се покрива с големи листа папрат, докато се готви. След това ястието се сервира на всички, които са участвали в минга, а къщата е в новото си местоположение.

Виж всички новини

Други новини

19.2.2020

Космополитната архитектура на Сингапур

В малката площ на града-държава се преплитат исторически забележителности, разнообразни културни общности, но и изключително модерна и невиждана архитектура
Прочети повече
15.7.2019

5 ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МУЗЕЙНИ СГРАДИ В СВЕТА

Представяме ви едни от най-интересните музейни сгради в света
Прочети повече
23.4.2019

ДЕН НА ЗЕМЯТА – ИСТОРИЯТА НА НАЙ-МАЩАБНАТА ЕКОЛОГИЧНА ИНИЦИАТИВА

Всяка година на 22 април Денят на Земята отбелязва годишнината от раждането на съвременното екологично движение през 1970 година.
Прочети повече
12.4.2019

СТЪКЛОТО – НЕГОВИЯТ ПЪТ В АРХИТЕКТУРАТА

Стъклото е намерило своето водещо място в съвременната архитектура, като придобива все по-голямо приложение като структурен елемент.
Прочети повече