ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
5.4.2017

ЕТЕМ БЪЛГАРИЯ: ЕДНА ИСТОРИЯ ЗА УСПЕХА

Вижте повече

(Източник: Списание Vagabond, България)

Само най-доброто е приемливо за фирмата, която проектира, произвежда и изнася алуминиеви профили в цял свят – от Ню Йорк до Сингапур, и е дълготраен партньор на автомобилни производители като BMW, Mercedes-Benz и Audi.

Качеството, иновацията и отдадеността на това да предлага най-доброто на взискателните международни пазари са основните принципи на ETEM България.

Днес тя е голям производител и работодател на над 500 души. ETEM проектира, произвежда и разпространява алуминиеви профили за фасади, прозорци и врати; произвежда алуминиеви компоненти за международната автомобилна индустрия; разработва и произвежда профили за употреба в редица други индустрии – от строителството до производството на велосипеди и мебели. Заводът на фирмата в София е оборудван с машини последно поколение.

Фирмата не се занимава единствено с производство по спецификациите на клиента, а също така поддържа постоянна изобретателска дейност и експериментира с нови технологии, което й позволява да отговаря на непрекъснато променящите се изисквания на международните пазари. Продуктите на фирмата се разпространяват навсякъде на европейския и световен пазар, което превръща историята на ETEM България в истинска история на успеха.

Изпълнителният директор Джордж Менцелопулос пристига в България през 2008 г. и започва работа в ETEM през 2010 г. Той също така заема позицията заместник-председател на Гръцкия бизнес съвет в България (HBCB) – организация, посветена на разширяването на бизнес дейността между двете страни, която подпомага гръцките инвестиции в България.

 

Защо ETEM пристигна в България?

По това време фирмата желаеше да се разгърне извън границите на Гърция на Балканите, а България, като съсед близо до централноевропейските пазари, бе очевидният избор. Решението се оказа успешно. Ние започнахме фабриката в София като инвестиция „на зелено“ и в кратък период от време успяхме да основем една успешна фирма, нови сертифицирани алуминиеви системи и съвършено различен подход, който беше нов за българския пазар по това време. През 1999 г., а и днес, най-въздействащият фактор за основаването на ETEM тук остава благоприятната икономическа обстановка.

Продължава ли България да бъде добро място за производство като Вашето?

България все още е добро място за инвестиции, въпреки че през последните няколко години срещаме трудности при намирането на достатъчно специалисти за нарастващите си нужди. Но не сме само ние.

Съгласно доклад на Националния статистически институт от 2016 г. производствените фирми в София, Пловдив и няколко други големи града са изправени пред недостиг на работна ръка до 25%. Безработицата в София през изминалата година беше под 3%, което означава, че пазарът на труда в момента е проблемен.

ETEM постоянно търси образовани професионалисти, хора, завършили висше образование в България или чужбина. Производствените ни съоръжения са високотехнологични.

Ние имаме нужда от квалифициран персонал, който може да работи с машините последно поколение, с които работим в завода. ETEM се интересува силно от научноизследователската дейност в сферата на енергийната ефективност.

Как изглежда бъдещето на сферата?

Иновацията е част от нашата култура и нашия манталитет. Новите технологии и продукти са начин на живот за ETEM. Една от световните тенденции в момента клони към възможно най-сериозно ограничаване на разхода на енергия и подобряване на енергийната ефективност на всяка сграда. Затова ние разработваме и представяме изключително сложни решения, които покриват дори най-взискателните изисквания към архитектурните системи с прекъснат термичен мост.

В момента ETEM е част от 3,5-годишен изследователски и иновационен проект – InDeWaG („Industrial Development of Water Flow Glazing“ – Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток). Университети, научни институти и индустриални партньори от Германия, Испания и България обединяват сили, за да разработят нова фасадна система в промишлен мащаб за сгради с почти нулева нетна консумация на енергия (nZEB).

Проектът се фокусира върху индустриалното производство на стандартизирани фасадни и преградни стени с „воден“ стъклопакет (FFG) за отопление и охлаждане. Уникалният подход на InDeWaG същевременно цели да направи възможно максималното потребление на дневна светлина чрез фасада от прозрачно стъкло, като постига производителността на nZEB с понижени производствени разходи.
В рамките на проекта ще бъде изградена демонстративна сграда с FFG в началото на 2018 г., която ще предлага достъп на широката общественост.

Как гарантирате качеството на продуктите си?

Всички разработени от нас архитектурни системи са сертифицирани в Германия и други европейски държави. Това е съществена инвестиция за нас – през последните 25 години вложихме милиони евро в сертифицирането на всички нови видове продукти, които сме пуснали на пазара. Това различава ETEM от повечето фирми на българския пазар. Когато си купите прозорци или система от ETEM или когато решите да се обърнете към ETEM за сграда, всичко, което ще ви предоставим, е напълно сертифицирано. Ние също така разполагаме с единствените сертифицирани съоръжения за боядисване в България.

Всички продукти, които предоставяме, са произведени във фабриката в София, България от български служители с помощта на технология от най-висок клас. Всичко, което предлагаме на пазара, е сертифицирано и качеството е гарантирано. Наскоро преминахме успешно одита по ISO/TS16949 за автомобилно производство.

Всяка година ние преминаваме одит от Lloyds за производството, качеството, безопасността, човешките ресурси, финансите, покупките, IT и системите. Качеството е основният ни приоритет.

Кои са партньорите на ETEM в производството на луксозни автомобили?

Ние – компания със седалище и производство в България, сме един от единствените 5 одобрени директни доставчици на BMW. Също така работим с Mercedes и Audi. Тези взаимоотношения сме установили в конкуренция със 700 други производители. Нашите продукти се използват в коли, които вече са на пазара, като новите серии 5 и 7 на BMW, във всеки нов модел на Land Rover, в Jaguar SUV, Rolls Royce, Lamborghini, новата A4, Porsche Cayenne, VW Touareg. Частите, използвани в тези автомобили, са произведени на същите места и от същия екип, който е отговорен за вашите нови прозорци.

Каква част от производството си изнасяте?

Над 80%. Поради автомобилния сегмент нашите основни пазари са в Германия и Обединеното кралство, но също така изнасяме продукти в целия свят.

Имаме фирмени филиали в Румъния, Сърбия и Гърция. Продуктите ни се продават в целия свят, продаваме архитектурни системи в САЩ, Канада, Африка, Азия, Турция и много други държави.

Технологиите и системите, произведени в България, пътуват в целия свят и присъстват на някои от най-взискателните пазари.

ETEM също така създаде фасадата на първия небостъргач в България – Capital Fort?

Изключително се гордеем с факта, че предприемачът ни даде възможността да произведем този вид системи и да предоставим такъв изумителен продукт. Модулната фасадна система е разработена и тествана от нас специално за тази сграда. Две години след приключването характеристиките на фасадата са отлични. Уверен съм, че в близкото бъдеще

ETEM ще има възможността да предлага подобни продукти на сгради в процес на разработка в България. Ние разполагаме с познанията, системите, екипа и технологията.

И всичко, което предлагаме, е произведено в България. Важно е да насърчаваме местното производство, когато то е с най-високо качество.

Като заместник-председател на Гръцкия бизнес съвет в България как виждате положението на организацията?

Много е важна. Тя е много полезна и помага на гръцките фирми, които навлизат на българския пазар. Помага им да започнат своя бизнес тук, но също така и да помогнат на българските власти да разберат културата и нуждите на гръцките фирми. Целта не е фирми от Гърция да се местят в България, а да се развива бизнесът между двете държави, да се създават нови възможности и да се надграждат вече съществуващите такива. HBCB помага на гръцките фирми да разширят бизнеса си тук и спомага за създаването на необходимата обстановка за надграждане и за привличане на повече гръцки фирми в страната.

Това е добре и за двете държави. За мен като изпълнителен директор на ETEM е много важно да подкрепят местната икономика, държавата и фирмите в нея. Надявам се потребителите и предприемачите да разберат, че когато продуктът е местен и е със световен стандарт, те трябва да го подкрепят. ETEM предлага точно това. Специално изработени продукти по спецификация с най-високо качество и невероятни решения, които вече са били сертифицирани.

Виж всички новини

Други новини

2.1.2019

АРХИТЕКТУРАТА НА АЗИЯ - ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

Обликът на съвременните азиатски архитектури в големите градове варира от грандиозни небостъргачи до артистични и „дзен” центрове
Прочети повече
10.12.2018

НАШИТЕ ПРОДУКТИ ЩЕ ВИДИТЕ НАВСЯКЪДЕ НАОКОЛО, В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА

Изпълнителният директор на ЕТЕМ Георгиос Менцелопулос разказва за различните приложения на висококачествените алуминиеви решения, произведени от компанията в България
Прочети повече
26.11.2018

ГРАФИТИТЕ НА АЛЕК МОНОПОЛИ - ИЗКУСТВОТО ДА РИСУВАШ ВЪРХУ СТЕНИ И СПОРТНИ КОЛИ

АЛЕК МОНОПОЛИ Е ИЗВЕСТЕН ГРАФИТИ ХУДОЖНИК ОТ УЛИЦИТЕ НА ЛОС АНДЖЕЛИС
Прочети повече
5.11.2018

ЦВЕТОВЕ НА ЗАПАДНА АФРИКА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА КОРТНИ-КЛАРК

Маргарет Кортни-Кларк успява да улови духа на Африка и да надникне в домовете на гордите й обитатели
Прочети повече