ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
4.7.2017

БЛИЦ ИНТЕРВЮ: КАС ООСТЕРХУИС

Вижте повече

ETEM: Защо избрахте да станете архитект?

K.O.: Баща ми бе архитект, но не настояваше аз да следвам архитектура. Смяташе, че моето бъдеще e в биологията. Вероятно именно това ме  е тласнало да се развия като архитект с интереси към природните науки (физика) и проектирането, задвижвано от определени правила. Холандският физик Ерик Ферлинде, който наскоро направи страхотен принос, твърди, че се е натъкнал на нова теоритична база на вселената. На практика, теорията му се базира върху чиста размяна на информация – никакви кварки, частици, или атоми,а само комплекна и динамична маса информация. Наистина бях радостен - всичко това някак отекна в мен, сякаш кореспондираше с всичко, от което се вълнувах, свързано с проектирането.

ETEM: Кой от проектите Ви е бил особено предизвикателство за Вас и защо?

K.O.: Основаването на изследователската група Hyperbody през 2000 година бе голямо предизвикателство пред мен. Успях да представя изцяло нов облик на архитектурните динамични системи в реално време.  Проектът „ТрансПортс” – гъвкава, програмируема структура, която може да се променя по съдържание и форма в реално време – също бе мое предложение.  Все още обаче ми липсва възможност, с която да мога да реализирам концепцията в по-големи мабащи.  Мисията ми няма да бъде изпълнена преди да съм постигнал целта си. След iWeb и A2 Cockpit, които не представляват нищо повече от революционно решение в проектирането,  Trans-Ports 3.0. в действителност се доближава до „истинската революция” в програмируема архитектура в реално време.

ETEM: Какви са тенденциите при фасадите към днешна дата?

K.O.: Не си представям фасадите като отделен елемент от цялостната структура, заедно с режима им на работа и продуктивност. Структурната разработка и „външната обвивка” следва да бъдат разглеждани като една тясно свързана система. Не съм убеден дали това е поредното течение, но несъмнено би било добре да се превърне в „тенденция”. В противен случай, всичките ни усилия биха отишли в модния бранш - сменяне на витрини  преструвайки се, че всичко си върви все така по мед и масло.

ETEM: Как бихте представили собствения си стил?

K.O.: Подчеркът ми, така да се каже, може спокойно да се представи като спонтанна сила, идваща отвън и отвътре. Почива върху безгранична емпатия, съставена от взаимосвързани компоненти, което на практика крие страхотен потенциал за прогрес. Междувременно, динамичната мрежова система, съставена от компоненти, е обект на външни фактори, явяващи се като „задвижващото колело” на безбройните възможни конфигурации. Наричаме ги „електропроводи”.

ETEM: Имайки предвид състоянието на планетата ни откъм климатични промени, немалко са песимистично настроените към бъдъщето. Вие как си представяте градското застрояване в бъдещ план?

K.O.:  Рационалността и контролът относно въшните и вътрешните съставни сили ще ни помогнат да оценим истински природата, и да задържим автентичната си признателност към нея. Няма нищо по-естествено от хибридността, колоритността, или мултимодалността, и нищо по-истинско от комплексните адаптивни системи – част от екосистема, съставена от сложни адаптивни системи, малко или много разположени от двете страни на спектъра. Настъпващата урбанизация трябва да бъде запозната с подобна комплексност, която разбира взаимовръзката между всички участници, и хора, и предмети, съставящи един град.

ETEM: Напредъкът в инженерството и откритията на нови суровини през последните 10-ина години са необятни. При това, съществуват ли все още такива модели и конструкции, които представляват трудност за реализиране в условията на съвременните модерни технологии?

K.O.: Ние не се стремим към някакъв „образец”. Аз съм твърде против идеята за проектиране по комплексен модел. Лично аз смятам, че именно тази комплексност се основополага на прости правила. Работата ми се основава върху проектиране по определени правила, задвижващи процеса, алгоритми, обмен на информация като най-отгоре на веригата лежи отвореният край и стремежа към възможни изумителни резултати. Това илюстрира съвършено смисъла от събирането на изкуството и архитектурата на едно място. Не подкрепям архитекти, които само представят своите фантазии без да действат по план за реализацията им. Наричам този феномен „ позиция на разглезения архитект”. Подобно отношение е наистина зловредно за професията ми, тъй като такива „аутсайдъри” смятат, че виждат паралели, когато в действителност ние сме онези, които сме застанали от другата страна на линията.

ETEM: Какво бихте посъветвали младите архитекти?

K.O.:Направете така, че да съумеете да разгърнете някое основно умение – мислете като предприемач, не като консултант. Дерзайте и бъдете дейни. А що се касае до това какво може да се очаква от мен – навярно ще се заема с построяването на най-отвеснатата и междувременно изцяло параметрична и динамична по своята същност сграда в света с визия досущ като на мултимодален трансформатор.

Виж всички новини

Други новини

27.2.2019

ПОДВИЖНИТЕ КЪЩИ НА ЧИЛОЕ

Остров Чилое е родното място на една невероятна местна традиция – минга (la minga de tiradura de casas) - ежегодното преместване на къщите на обитателите.
Прочети повече
6.2.2019

CASA VICENS – ПЪРВИЯТ ШЕДЬОВЪР НА ГАУДИ

Първият проект на знаменития испански архитект Антонио Гауди - къщата Casa Vicens бързо се превръща в един от най-посещаваните музеи в Барселона
Прочети повече
2.1.2019

АРХИТЕКТУРАТА НА АЗИЯ - ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

Обликът на съвременните азиатски архитектури в големите градове варира от грандиозни небостъргачи до артистични и „дзен” центрове
Прочети повече
10.12.2018

НАШИТЕ ПРОДУКТИ ЩЕ ВИДИТЕ НАВСЯКЪДЕ НАОКОЛО, В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА

Изпълнителният директор на ЕТЕМ Георгиос Менцелопулос разказва за различните приложения на висококачествените алуминиеви решения, произведени от компанията в България
Прочети повече