ETEM Logo
Затвори
11.4.2017

БЛИЦ ИНТЕРВЮ: АБДУЛМАДЖИД КАРАНУХ

Вижте повече

/ексклузивно блиц интервю за ЕТЕМ/

ETEM: Защо избрахте да станете инженер/архитект?

А. К.:  Цветовете и очертанията, и въобще състава на дадена материя,  винаги са били моя страст. Като дете често грабвах молива, за да скицирам всичко, което ми се въртеше наум, като след това се опитвах да го материализам по-ясно.  Предполагам, че изборът ми да израстна като архитект-инжерен е бил доста спонтанен и неочакван.

 

ETEM: Какви са тенденциите при фасадите към днешна дата?

A.K.: Индустрията показва все по-голям интерес относно разгръщането на контекстуалните решения, предлагащи иновативност и автентичност с фокус именно върху този тип алтернативи. Интерес има и в по-интензивното интегриране на биологични и адаптивни системи при проектирането на фасадите в сравнение например с традиционните статични решения.

 

ETEM: Как бихте представили собствения си стил?

A.K.: Бих искал да бъда разпознаван с индивидуалния си подход, отколкото с определен стил. Аз черпя идеи от природата, която ни обогатява и илюстрира със страхотни примери понятия като „красота”, „функционалност”, „адаптивност” и „издръжливост. И всичко това може да бъде използвано като източник на вдъхновение за нашите композиции. С това, въпросният „подход” се превръща в обмислен, адаптивен и възприемчив към преодоляване на някакво препяствие от конструктивен, инженерен или чертежен характер.

 

ETEM:  Имайки предвид състоянието на планетата ни откъм климатични промени, немалко са песимистично настроените към бъдъщето. Вие как си представяте градското застрояване в бъдещ план?

A.K.: Климатичните промени са естествен цикъл, през който планетата ни непрекъснато преминава. По-плашещото в случая са преките ни разрушителни действия върху природата, които реализираме посредством съвсем неправилно и прекомерно изразходване на естествените ѝ ресурси. Масовото обезлесяване в огромни мащаби, замърсяването на въздуха и водата вследствие на прекомерното използване на токсични химикали редом с вредните емисии несъмнено представляват далеч по-спешни и тревожни проблеми, с които се сблъскваме; като нито един от тях не е в резултат на климатичните проблем, а напротив - точно обратното. Ето защо следва да помислим малко повече за градското планиране в „макро мащаби” и проектирането на сгради в „микро мащаби” като способи за неутрализиране на безмислени харчове на ресурси и конструктивни материали. Оттук следва и преустановяване на практики, водещи до пошло използване на природните ресурси, и замърсяване на средата чрез вредните емисии на токсичните химикали.

 

ETEM: Напредъкът в инженерството и откритията на нови суровини през последните 10-ина години са необятни. При това, съществуват ли все още такива модели и конструкции, които представляват трудност за реализиране в условията на съвременните модерни технологии?

Винаги ще има налице определени ограничения независимо в какви времена живеем, тъй като все пак иновациите и инженерните решения винаги са вследствие на зародили се идеи и представи.

 

ЕТЕМ: Кой от проектите Ви е бил особено предизвикателство за Вас и защо?

A.K.: Кулите Ал Бахар – един от най-смелите ми проекти, който проектирах и материализирах, с особено комплексна същност и конструкция. Политическата нагласа на екипа Client & Project Team допринесе доста за накъсаната комуникация относно каквито и да било иновативни идеи. Това от своя страна наложи най-напред разгръщане на подобен иновативен способ, касаещ комуникацията ни. Накратко, целият процес изискваше нов подход за обсъждане на иновациите!

   

ETEM: Какво бихте посъветвали младите архитекти?

A.K.: Архитектурата се нуждае от креативно мислещи и устремени личности, които са обаче отговорни и съвестни. Сградите, които тепърва ще се вдигат, касят пряко живота на жителите им, както и всичко останало,което ги заобикаля, векове наред.

Обратно на крайното стереотипно мислене и егоцентризъм, масово демонтрирани от болшинството архитекти, всичко това представлява огромна отговорност на плещите им, която изисква хуманно отношение и мисъл.

 

ETEM: Какво да очакваме от Вас в бъдеще?

A.K.: Светът преминава през небивали геополитически и економически катаклизми, пряко влияещи върху строителната индустрия. Моята роля като консултант-инженер в архитектурното производство е да израсна като изкусен майстор – такъв, който да може да се позиционира на подходящото място и в подходящия момент, подготвяйки се за следващия ход като основна стъпка за вземането на най-удачното и правилно решение. В този смисъл, в най-близък план ще можете да ме видите в това амплоа като способ за адаптиране към „промените по парадигмата”, с които индустрията понястоящем се сблъсква.

Виж всички новини

Други новини

22.2.2018

БЛИЦ ИНТЕРВЮ С АРХ. ТОБИАС ВАЛИСЕР, ОСНОВАТЕЛ НА СТУДИО LAVA

ETEM: Защо избрахте да станете инженер/архитект? T.W.: Родителите ми си построиха къща, когато бях на 6 години.
Прочети повече
6.10.2017

БЛИЦ ИНТЕРВЮ С ТОРСТЪН ХЕЛБИГ, ПАРТНЬОР В KNIPPERS ADVANCED ENGINEERING

Бъдете „тинейджъри” в професията си, бъдете любопитни и не приемайте наложените лимити
Прочети повече
4.7.2017

БЛИЦ ИНТЕРВЮ: КАС ООСТЕРХУИС

Блиц интервю с арх. Кас Оостерхуис, съосновател на ONL_Oosterhuis Lenard Studio
Прочети повече
3.5.2017

ВЕНЕТА НОВАКОВА, ДИРЕКТОР R&D, ETEM ГРУП: СЛОЖНИТЕ ФАСАДНИ ОБВИВКИ ИЗСИКВАТ НОВИ МЕТОДИ И ПОДХОДИ

Новата тенденция е насочена към надграждане на комфорта, в който влагаме повече идеята за удобство, удоволствие, спокойствие, приятно обитаване...
Прочети повече