ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
2.1.2019

АРХИТЕКТУРАТА НА АЗИЯ - ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО

Вижте повече

Обликът на съвременните азиатски архитектури в големите градове, като Тайпе и Токио, варира от грандиозни и високи небостъргачи до артистични и „дзен”центрове.

Един от най-иновативните проекти на континента са “Азиатските Купчини” в Шънджън, Китай. Те са иновативен архитектурен проект на студиото Винсент Каллебо (Vincent Callebaut Architectures), вплитайки в едно селската и градската среда. С отличителната си напредничава архитектура, шестте небостъргача в проекта ще бъдат изградени, така че да наподобяват купчина от огромни камъни, струпани един върху друг, обградени от зеленина на всеки един етаж.

За проекта, който ще бъде разположен на площ от 320 000 кв.м., се планира използването на слънцето и вятъра като основни енергийни източници – особеност, която го превръща в изключително ефективен по отношение на ресурсите.

Кулите небостъргачи  - поредната футуристична част от “Азиатските Купчини” - ще използват абстрактни биоморфни форми и бионика с цел изграждане на архитектурен шедьовър, който да може да се обработва и култивира от нарастващия около делтата на перлената река китайски мегаполис.

Токио – град на архитектурните експерименти

Гледката на Токио е разнообразна смесица от модерна архитектура, от извисяващи се стъкла до ексцентрични живи капсули от 70-те години на миналия век. Столицата на Япония е едно от малкото места, където можете да видите вековно стар Шинто олтар да стои на метри от разкъсващ облаците небостъргач.

Една от най-мрачните и интересни сгради в града е храмът Reiyukai Shakaden (Вътрешно пътуване). Нищо не се извисява по-зловещо по токийския силует отколкото тази тъмна, наклонена пирамида, облицована с черен гранит и увенчана с два пръстена от злато.

Reiyukai Shakaden е построена през 1925 г. като будистки храм и в него е разполажена голяма стая за медитация с гигантска статуя на Буда.

Средата на 20-и век е време на голямо експериментиране в японската архитектурата, когато архитектите създават да създадат местообитания за смелия нов свят, разкъсвайки всички връзки на архитектурната традиция. Накагинската кула, част от така наречената метаболитна архитектура, ръководена от Кисо Курокава, е може би най-известната сграда, която излиза от тези социални експерименти. Сградата се състои от две отделни кули, които служат като опора на 140 предварително сглобени капсули. Всяка капсула е един самостоятелен малък апартамент. В оригиналната идея е заложена възможността капсулите да могат да бъдат заменени от по-нови модели, като постоянно се поддържат жизнените стандарти в сградата.

Куала Лампур – град на модерното архитектурно строителство

Безспорно една от най-известните архитектурни забележителности в Малайзия са “Кулите близнаци Петронас” в Куала Лампур. Разположени на площ 382 000 кв.м., те се извисяват на близо 500 метра височина с 88 етажа и 5 подземни нива.  Една от уникалните черти на кулите е въздушният мост, който свързва двете кули на 41-вия и 42-рия етаж. Мостът, тежащ 750 тона, е най-високият по рода си, разположен на 170 метра височина и дълъг 58 метра.

Друг футуристичен проект, който впечатлява с изящната си архитектурна цялост, е конгресният център  Куала Лумпур. Разположена на площ от 22 000 кв.м., в сърцето на столицата на Малайзия, тази модерна сграда е проектирана от известната архитектурна фирма “Cox Architects & Partners”, в сътрудничество с “Akitek Jururancang Malaysia”. Обявено е, че до началото на 2019 г. ще бъде разширена, по случай десетата годишнина, добавяйки до 10 000 кв.м. допълнително пространство.

 

 

Виж всички новини

Други новини

27.2.2019

ПОДВИЖНИТЕ КЪЩИ НА ЧИЛОЕ

Остров Чилое е родното място на една невероятна местна традиция – минга (la minga de tiradura de casas) - ежегодното преместване на къщите на обитателите.
Прочети повече
6.2.2019

CASA VICENS – ПЪРВИЯТ ШЕДЬОВЪР НА ГАУДИ

Първият проект на знаменития испански архитект Антонио Гауди - къщата Casa Vicens бързо се превръща в един от най-посещаваните музеи в Барселона
Прочети повече
10.12.2018

НАШИТЕ ПРОДУКТИ ЩЕ ВИДИТЕ НАВСЯКЪДЕ НАОКОЛО, В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА

Изпълнителният директор на ЕТЕМ Георгиос Менцелопулос разказва за различните приложения на висококачествените алуминиеви решения, произведени от компанията в България
Прочети повече
26.11.2018

ГРАФИТИТЕ НА АЛЕК МОНОПОЛИ - ИЗКУСТВОТО ДА РИСУВАШ ВЪРХУ СТЕНИ И СПОРТНИ КОЛИ

АЛЕК МОНОПОЛИ Е ИЗВЕСТЕН ГРАФИТИ ХУДОЖНИК ОТ УЛИЦИТЕ НА ЛОС АНДЖЕЛИС
Прочети повече