ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
15.7.2019

5 ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МУЗЕЙНИ СГРАДИ В СВЕТА

Вижте повече

Museo Soumaya в Мексико Сити, Месико

Museo Soumaya е проектиран е проектиран от Фернандо Ромеро през 1994 година, но и до днес си остава емблематична сграда. Неговото изграждане е финансирано от бизнесмена Карлос Слим и реализацията му възлиза на повече от 47 млн. евро. В 6-етажния Museo Soumaya можете да разгледате различни видове произведения на изкуството от Европа и Мексико. Авангардният дизайн на сградата веднага привлича вниманието. Фасадата притежава лъскава структура, която напомня за скулптурите на Огюст Роден. Сградната обвивка се състои от 16 000 полигонални алуминиеви панели, които отговарят за мигащия ефект.

Louis Vuitton Foundation в Париж, Франция

Музеят на Louis Vuitton Foundation се намира в северната част на Булонския лес в Париж. Невъзможно е да го пропуснете, ще забележите веднага платноходът с платна, издути от западния вятър. Тази невероятна сграда е дело и своеобразен „подпис” на Франк Гери, визионер в архитектурата. Той създал форми, далечни за човешкото въображение и революционизира използването на стъкло, за да създаде лека, ярка, уникална и новаторска сграда. Мястото за изкуство, което струва 143 милиона долара, е не само музей, но и културен център, предназначен да насърчава съвременните творци.

Niterói  Contemporary Art Museum в Рио де Жанейро, Бразилия

Музеят на съвременното изкуство е дело на архитекта Оскар Нимайер. Намира се в местността Mirante da Boa Viagem, която предоставя панорамна гледка към южния Атлантически океан, залива Гуанабара и град Рио де Жанейро. Архитектурата е зашеметяваща, особено на фона на природните дадености. Сградата на музея има форма на обърнат конус, който прилича на летяща чиния, кацнала в средата на кръгъл басейн като гигантско водно цвете. Основно изработен от бяло оцветени стоманобетон, музеят е разделен на четири нива, свързани с вита стълба.

Messner Mountain Museum—Коронес, Италия

Messner Mountain Museum е последната част от поредица от шест планински музея, построени от Меснер - първият катерач, който се изкачва по всичките 14 планини над 8 000 метра и достига върха на Еверест без допълнителен кислород. Музеят е посветен на планинската история и предлага уникална гледка към величествените планински стени на Доломитите и Алпите. На ръба на най-величествената площадка за наблюдение в Южен Тирол, в отличителната сграда на музея, създадена от Заха Хадид, гледката се простира отвъд границите на Южен Тирол до всички точки на компаса: от долините на Лиенц на изток до ортлера на на запад, от Мармалода на юг до Цилерталските Алпи на север.

Metropol Parasol—Севиля, Испания

Metropol Parasol е дървена конструкция, разположена на площад La Encarnación в стария квартал на Севиля. Той е проектиран от германския архитект Юрген Майер и е завършен през април 2011 година. Проектът е с размери от 150 на 70 метра и приблизителна височина от 26 метра, като се твърди, че е най-голямата дървена конструкция в света. Римските руини, открити по време на реализацията на музея, са интелигентно включени в неговите основи и сега са изложени в частта Museo Antiquarium. В структурата се помещава и местният хранителен пазар, няколко кафенета и тапас барове.

Виж всички новини

Други новини

23.4.2019

ДЕН НА ЗЕМЯТА – ИСТОРИЯТА НА НАЙ-МАЩАБНАТА ЕКОЛОГИЧНА ИНИЦИАТИВА

Всяка година на 22 април Денят на Земята отбелязва годишнината от раждането на съвременното екологично движение през 1970 година.
Прочети повече
12.4.2019

СТЪКЛОТО – НЕГОВИЯТ ПЪТ В АРХИТЕКТУРАТА

Стъклото е намерило своето водещо място в съвременната архитектура, като придобива все по-голямо приложение като структурен елемент.
Прочети повече
22.3.2019

РАЗХОДКА СРЕД НАЙ-ЗЕЛЕНИТЕ СГРАДИ В СВЕТА

Класация на най-зелените или най-устойчивите сграда по света е почти невъзможно да се направи, затова избрахме да представим част от нашите фаворити.
Прочети повече
27.2.2019

ПОДВИЖНИТЕ КЪЩИ НА ЧИЛОЕ

Остров Чилое е родното място на една невероятна местна традиция – минга (la minga de tiradura de casas) - ежегодното преместване на къщите на обитателите.
Прочети повече